Tervek, célok, álmok

Sok ember szerint nincs különbség e szavak között.

Számomra azonban mind egy külön fogalom.

A terv az, ami meghatározott cselekvések összessége. Veszek egy új telefont. Mert kell, szükség van rá, mert elromlott az előző. Mint egy puzzle, amit ki kell rakni.

Megállapítom mi az az összeg, ami belefér, melyik szolgáltatónál vagy üzletben vásárolom meg, mikor fogom megvenni, mivel fogok utazni, készpénz vagy bankkártya…? Ezek mind egy eltervezett cselekvés folyamatai.

Cél az, amikor azt mondod, hogy célom eljutni egy fesztiválra. De miből fogsz jegyet venni? Van egyáltalán rá időd? Több olyan kérdéses paraméter előjön, ami szintén apró célokból áll.

Nem égetően fontos, így konkrét terved nincs még rá, de tudod, hogy ha valóban ott akarsz lenni, szükség lesz egy pontos checklist-re. Tudod, mennyit kell addig összespórolni, és el kell kezdeni szállást keresni, illetve a társaságot összeszervezni.

Álom pedig az, amiért igazán nem harcolsz. Furán hangzik, és elsőre nem is biztos, hogy érted mire gondolok, de hadd fejtsem ki Neked.

Álmodozol egy nagy házról, nagy kocsibejáróval, természetesen 2 kocsival minimum. Ehhez eddig, milyen költségbecslést csináltál? Mennyi pénzt teszel félre havonta? Milyen hitelkonstrukciókat ismertél már meg? Hol fog állni ez a ház? Mennyi bevételre lesz szükséged havonta, amiből ezt fenn tudod tartani? Ingatlanadó, gépjárműadó, biztosítás stb. Ezek nagyon apró részecskék az álmokhoz, de nélkülözhetetlenek. Amíg ezek csak kis kérdőjelek, addig a fentebb említett álom, csak álom marad. Persze ne maradjon így, de ahhoz tervek kellenek! 🙂