Tervezési eszközök

Igen, kellenek eszközök.

Ha messzebb akarsz utazni, akkor is választasz egy járművet, és nem gyalog indulsz neki, pedig úgyis odaérnél, de hát na…:)

Ha nincs eszköz, nincs eredmény.

Nincs net, nincs Facebook…csak, hogy egyértelmű legyen miért kell eszköz a terveinkhez.

Fejben

Egy pont, ha már legalább fejben vannak tervek, király! De nem elég, egyszerűen nem lehetséges megfelelően, hatékonyan, folyamatos “mit felejtettem ki” gondolatokkal a fejünkben ténylegesen megvalósítani a terveinket.

Csak egy példa.

Megbeszélted már hetekkel ezelőtt, hogy meglátogatod a szüleidet, és anyukád a kedvenc gyermekkori – rántott hús, krumplipüré kombóját csinálja majd meg neked. Te egyik nap összefutsz egy nagyon rég nem látott barátoddal, és megbeszélitek, hogy hétvégén elmentek a kedvenc bárotokba, ahova egyetem alatt párszor jártatok. Szóltok még pár régi cimborának, barátnőnek, és már alig várjátok a hétvégét.

Mivel nincs, ami emlékeztetne arra, hogy 3 hete tettél egy ígéretet egy igazán fontos embernek, így aznap a bárban pár ital után jön a telefon, “Szia kicsim, mikor jössz? Már sül a husi…”

Basszus… ugye?

Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha van mit megnézned és nem szervezed rá egyik programot a másikra.

Fogadd el, hogy a felnőtté válás felelősséggel jár, és az ígéreteknek súlya van!

Határidőnapló

A legelterjedtebb tervezési eszköz, ugyanis napokra-hetekre bontva átlátjuk a következő időszak feladatait, eseményeit, teendőit.

Mivel kézzel írott, így könnyen feljegyezhető és javítható.

Nem kell gyűjtened a gondolatokat, és nem lesz állandóan a kérdés a fejedben, hogy: “Vajon, elfelejtettem valamit?”

TIPP:

Nekem a legszebb, amit jelenleg ajánlani tudok a DreamLife Planner:

Link a rendeléshez: https://lifeplanner.hu/

Kütyüs alkalmazások – felhő alapú / statikus

A fiatal korosztálynak már az appok a legjobb barátaik. Szerencsére vannak nagyon hasznosak is, amivel segíthetjük a mindennapjainkat.

Akár a sima telefoni naptár, amit már lehet szinkronizálni mondjuk a Facebookkal, és ha elfogadunk egy eseményt, azt látjuk a naptárban, így ha jön egy dátum, egyből le tudod csekkolni, van e más programod már.

TIPP: én például csak az ismétlődő dolgokat vezetem a telefonom naptárjában. Így tudom, hogy ami havonta, vagy pár hetente ismétlődik, azt ott keressem, pl. műkörmös vagy kozmetikus. Soha nem kell azzal törődnöm, mikor megyek, vagy lesz e időpontom, hiszen 3-4 hónapra előre be vannak már tervezve az időpontok.

A Facebook eseményeket is rendszeresen nézem, hiszen akkor is meg tudod nézni, ha csak az “érdekel” lehetőségre nyomtál.

Így egy adott új eseménykor, azonnal látom, van e esetleg tervben más, vagy tudok prioritást állítani. Vagy esetleg mindkettő program vállalható, mert az egyik délelőtt, a másik délután van.

A felhő alapú naptárak, Excel táblázatok, vagy épp a Trello, nagyon hasznos, ha valakivel közös projekten dolgozol, vagy épp a pároddal. Egyből meg tudod nézni, van-e programja a másiknak, vagy esetleg egy előre betervezett, közös dolog.

Így elkerülhető, hogy rászervezzetek egymásra.

Cetlik everywhere

Hasznos, ha valóban használod és nem dísznek ragasztgatod mindenhova.

Hiszen, ha mindenhol cetlik vannak, akkor nem fogsz rájuk figyelni, megszokod és úgyis annyi van már, nincs időm a cetlikre…hmmm.

Én például csak a munkahelyen használom. És hetente átnézem, ami már megoldódott az megy a kukába, ezáltal is egy pozitív visszajelzés, hogy a feladatot elvégeztem.

Ellenkező esetben, ha még dolgozni kell rajta, átírom, vagy újraírom, hogy lássam ez egy még folyamatban lévő dolog.

Jó még határidőnaplóba figyelemfelkeltő oldalakhoz, vagy jegyzetfüzetben esetleg kategória felosztásra.

Figyelj rá tehát, hogy ne ezzel legyen tele a hűtő, mert nem fog a káoszban feltűnni, mi a lényeg!

Bullet Journal

A bullet journal egy tervezési technika, ami a saját életviteledhez alkalmazkodik. Egy írott napló, amiben nincs felesleges oldal, hiszen a tartalomjegyzéket is Te írod.

Egy rövid videó a könyvről:

https://youtu.be/KveQU57zQNk

A könyv: https://edesviz.hu/shop/product/a-bullet-journal-modszer-4879?category=2&order=release_days+asc

TIPP:

A könyvhöz tartozó Bujo füzet, ajánlásként, természetesen bármilyen füzet jó, a lényeg, hogy számodra legyen a megfelelő 🙂

https://www.dolceblocco.shop.hu/

Álomfüzet

Egy színes, vidám füzet, rajzokkal, képekkel, vágyakkal.

Ezek ösztönöznek a tervezéshez, az apró lépések elvégzéséhez.

Szeretnék egy saját példát mutatni, sokból az egyik csak 🙂

A fekete és a kék színű mondatok között kb 5-6 hónap telt el.

Annyiban változott, hogy nem nyuszi kávézó, hanem egy hamburgeres lesz, de saját márkás cuccok, és az adománygyűjtés a bevételből továbbra is aktuális.

Brutális érzés amikor visszanézed, amit írtál, és megvalósul.

Amikor leírtam, hogy sikeres államvizsgát teszek -még előtte, majd miután sikerült, újra leírtam, hogy hálás vagyok amiért sikerült, amiért képes voltam rá, és beletettem, amit kell.

Az ilyen füzet nem összekeverendő a határidőnaplóval, az álomfüzet – vagy hálanapló, vagy boldogságnapló stb – a színes mesekönyved, a határidőnapló pedig a munkafüzet hozzá.

TIPP:

Az Édesvíz kiadó csodásabbnál csodásabb könyveket ad ki most már évek óta, amibe lehet rajzolni, tervezni. Inspiráló idézetekkel és apró kis gyakorlatokkal vannak tele.

A legtöbb könyvesboltban megtalálható, de a kiadó oldalán folyamatos akciók is találhatóak. Itt a link pár csodás könyvhöz:

Hálanapló:

https://edesviz.hu/shop/product/halanaplo-4802

Boldogságnapló:

https://edesviz.hu/shop/product/boldogsag-naplo-4874